ISSN: 1304-7191 | E-ISSN: 1304-7205
Medical waste management in Gaziantep
1
2
Sigma J Eng Nat Sci 2011; 3(): 132-140
Full Text PDF (Turkish)

Abstract

There are almost 390 healthcare services in Gaziantep and the medical waste quantity collected from these units is about 4000 kg per day. Healthcare services are consisted of hospitals, village clinics, policlinics, medicine centers, consulting rooms and etc. This study focuses on the examination information about the healthcare services and medical waste management strategies in Gaziantep. In this context, the number of healthcare services, medical waste quantities and the selected medical waste treatment options are determined.


Gaziantep tıbbi atık yönetimi
1Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Çevre Koruma Kontrol Daire Başkanlığı, Atıklar Şube Müdürlüğü, GAZİANTEP
2Yıldız Teknik Üniversitesi, İnşaat Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü, Esenler, İSTANBUL
Sigma Journal of Engineering and Natural Sciences 2011; (3): 132-140

Gaziantep'te yaklaşık 390 sağlık kuruluşu mevcut olup bu tesislerden günde yaklaşık 4000 kg tıbbi atık toplanmaktadır. Bu sağlık kuruluşları hastaneler, sağlık ocakları, poliklinikler, tıp merkezleri ve sağlık kabinleri başta olmak üzere özel muayenehanelerin de dahil edildiği çok sayıda kaynaktan meydana gelmektedir.
Bu çalışmada hemen her konuda olduğu gibi sağlık hizmetleri konusunda da bulunduğu bölgenin en önemli merkezlerinden biri olan Gaziantep ilinde tıbbi atıkların yönetimindeki mevcut durum ve yapılması planlanan çalışmalar ile ilgili bilgiler verilmiştir. Bu kapsamda kentte bulunan hastane sayıları, oluşan tıbbi atık miktarları ve özellikleri ile bunlara bağlı olarak tercih edilen tıbbi atık bertaraf yöntemi açıklanmıştır.